Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Andersson driver en gård utanför Vislanda i Alvesta kommun. Foto: Clary Kroon/SVT

Lantbrukare inför skörden: ”Spannmålen ser riktigt bra ut trots kylig vår”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom Lantmännen med sin skördeprognos och det ser ut att bli ett bra år i södra Sverige där Kalmar och Kronobergs län ingår, trots en blöt höst som följdes av en kall och torr vår.

Stefan Andersson är mjölk- och köttproducent i Vislanda i Kronobergs län och han odlar spannmål till sina djur. I våras hade han stora bekymmer med att sådden frös och då trodde han inte på en bra skörd. 

– Det såg riktigt dåligt ut, men det repade sig. Det är fantastiskt med naturen hur den kan kompensera. Nu ser spannmålen riktigt bra ut, säger han.

Årets skördeprognos från Lantmännen pekar mot att mängden spannmål, oljeväxter och trindsäd, som ärtor och bönor kommer att landa kring 6,1 miljoner ton. I så fall handlar det om en normal skörd.

Hoppas på ökad självförsörjningsgrad 

Enligt Stefan Andersson är det för tidigt att säga om pandemin kommer att påverka spannmålspriserna på något sätt, men han tycker att en god sak som krisen fört med sig, är att frågan om Sveriges självförsörjningsgrad har lyfts. 

–  Det är tråkigt att så många har blivit sjuka och det har varit en svår tid. Samtidigt visar krisen att vi har låg självförsörjningsgrad på många jordbruksprodukter. Jag hoppas att det ska leda till att fler köper svenska mat men också att politikerna tänker ett steg längre och inte glömmer bort den här, säger han.  

I klippet kan du också höra ur en värmebölja skulle påverka spannmålsskörden på ett negativt sätt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alvesta

Mer i ämnet