Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Henrixon, lantbrukare norr om Kalmar, är positiv till att biogastillverkaren More, där bönderna är delägare, får bättre kontroll över processen när hushållens matavfall ska renas från grön plast och bli biogödsel. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Lantbrukaren: ”Plasten kommer nog aldrig att försvinna”

Publicerad

Lantbrukaren Daniel Henrixon har i flera år larmat om plasten från matavfallspåsarna i biogödslet han lägger på sina åkrar. Han tror på en förbättring nu när biogasföretaget, och därmed bönderna, får bättre kontroll på hela processen kring reningen. Men plasten i jorden – den ligger där den ligger, säger han.

Den största skillnaden, efter att Kretslopp Sydosts upphandling blivit klar, är att More Biogas, som även tidigare skötte tillverkningen av biogas och biogödsel, nu också driftar den anläggning som förbehandlar och renar matavfallet från bland annat grön plast. Det tror Daniel Henrixon kommer att göra skilllnad.

– Som jag blivit informerad så kan man köra den och ställa in den (anläggningen, reds anm.) på olika sätt. Så det utgår vi ifrån att de gör mycket bättre. Det är våra förhoppningar i alla fall, säger han.

Kan stoppa produktionen

More Biogas delägs av de bönder som bidrar med sin egen gödsel in i biogas- och biogödselanläggning. Att de nu har bättre kontroll på processen kring reningen gör att bönderna kan sätta stopp för produktionen om biogödseln håller för dålig kvalité, säger han.

Men helt plastfritt kan det aldrig bli så länge man använder en plastpåse:

– Det borde behöva vara en papperspåse för att komma till rätta med problemet, säger Daniel Henrixon.

Omöjligt att få bort plast i jorden

Att rena sin åkermark från plastbitarna som redan spridits under många år är dock omöjligt. Skadan är redan skedd, menar han.

– Det är för mycket och för utspritt, det går inte att göra något åt det. Det kommer nog aldrig att försvinna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet