Foto: TT

Lärare ska granskas av kollegor

Publicerad

Lärare i Kalmar ska inspekteras i sina klassrum av andra lärare. Detta för att förbättra undervisningen och skolresultaten.

I Kalmar kommun ska så kallade utvecklingslärare göra oanmälda inspektioner i lärarnas klassrum. Det är PISA:s undersökningfrån förra året som fått Kalmar kommun att fokusera på lärarnas arbete i klassrummen. Det skriver Östran.

PISA-undersökningen slår fast att lärarna är nyckeln till att höja skolresultaten.

– Vi vill krypa in i klassrummen, säger barn- och ungdomsförvaltningens chef Mats Linde, till Östran.

Utvecklingslärare är Kalmars motsvarighet till förstelärare. Efter de oanmälda besöken kommer utvecklingslärarna att utvärdera lärarnas arbete och ge dem konstruktiv kritik.

– Vissa lärare kommer tycka att det här är bra, vissa kommer tycka att det är jättebra och vissa kommer tycka att det är obehagligt, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Jonas Hellberg (S), till Östran.

Lärarförbundet är kritiskt till att lärare i Kalmar ska granskas genom hemliga besök.

– Det här är inget som bygger förtroende och tillit. Det kan ha rakt motsatt effekt och underminera legitimiteten och det goda syftet med reformen, säger Eva-Lis Sirén, förbundsordförande för Lärarförbundet till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer