Skolbok och pennor. Foto: TT

Lärare slog pojke i huvudet med bok: ”Gjorde jätteont”

Uppdaterad
Publicerad

Dagsböter på totalt 12 000 kronor för ringa misshandel. Det blir tingsrättsdomen för en lärarvikarie i Kalmar län, som åtalats för att ha slagit en elev med en bok under en lektion i klassrummet.

Händelsen inträffade på en skola i Vimmerby i september 2017. Läraren läste högt ur en bok för klassen, som då gick i årskurs tre. Läraren menar att en av pojkarna ska ha stört resten av klassen genom att leka med en klädnypa. Han ska då ha gått fram till pojken och slagit honom i huvudet med en bok.

Av tingsrättsdomen kan man utläsa att det ska ha varit boken Pojken och tigern av Lars Westman. Den ska ha haft mjuk pärm och ”gått att vika”.

”Gjorde jätteont”

I förhör har pojken berättat att han ”började gråta jättemycket” eftersom det ”gjorde jätteont”. Flera andra elever som satt i klassrummet såg händelsen och har beskrivit den i förhör. Pojken har själv berättat för polisen att han var rädd för lärarvikarien och inte ville gå till skolan efter att han blivit slagen. Han ska dock aldrig ha stannat hemma från skolan på grund av det.

Slipper betala skadestånd

Läraren själv har berättat att hans mening var att bara vifta med boken mot pojken för att få honom att sluta störa klassen. Trots det döms han för ringa misshandel och ska betala 80 dagsböter på totalt 12 000 kronor. Samtidigt frikänns han från två fall av nackgrepp och ytterligare en incident där han åtalats för ett slag med en bok. Mannen har nekat till brott på alla punkter.

Lärarvikarien slipper samtidigt betala skadestånd till den drabbade eleven i det fall som han nu döms för. Eleven hade begärt totalt 11.000 kronor i skadestånd, men tingsrätten anser inte att kränkningen eller skadan var tillräcklig för att någon ersättning ska bli aktuell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet