Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Holmgren, Pia Norberg och Linus Talevski är tre av studenterna som börjat på lärarutbildningen i Ljungby. I klippet kan du höra dem berätta om sina förväntningar. Foto: SVT/Clary Kroon

Start för unik lärarutbildning i Ljungby: ”Tar till sig kunskapen lättare”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången startar nu en integrerad lärarutbildning i Ljungby kommun. Den är unik eftersom den kommer att ha dubbelt så mycket praktik jämfört med ordinarie lärarutbildningen.

– Vi tror att den här utbildningen kan attrahera en ny typ av studenter som vill vara nära verksamheten. Utbildningen är mer praktisk och man får prova sina teoretiska kunskaper mycket tidigare i utbildningen, säger Sofie Schentz Magnusson, utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen på Ljungby kommun. 

På Hjortsbergskolan träffar vi tre av lärarstudenterna Pia Norberg, Linus Talevski och Stefan Holmgren, som sin första dag utbildningen. Två dagar i veckan, under hela utbildningen, kommer de vara ute i verksamheten. 

– Jag tycker att det är väldigt bra, för du läser samtidigt som du får vara med om det. Jag tror att man tar till sig kunskapen lättare då, säger Pia Norberg. 

I klippet kan du höra mer om vad lärarstudenterna tänker om den nya utbildningen. 

Vill knyta lärarstudenter till kommunen 

På Ljungby kommun hoppas de att den nya utbildningen ska leda till fler behöriga lärare i framtiden. 

– Det här är ett bra sätt att knyta ann studenterna till vår kommun och få behöriga lärare, säger Sofie Schentz Magnusson. 

Har ni problem att hitta behöriga lärare att anställa? 

– Alla kommuner i Sverige har problem att hitta behörig personal. Vi sticker inte ut mer än någon annan kommun, men det finns en tendens att man drar sig till de större städerna. Ljungby är en mindre kommun, så vi behöver hela tiden jobba på att vara en attraktiv arbetsgivare. 

Studenterna kommer utbildas till lärare för årskurs F-3 och 4-6 och utbildningen är ett samarbete mellan Ljungby kommun och Linnéuniversitetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer