En större insats pågick på platsen ända in på eftermiddagen. Foto: Carl Carlert

Efter explosionen i Växjö – farligt föremål hittades

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till lördagen inträffade en explosion inomhus i en byggnad på Hjalmar Petris väg i Växjö. Nationella bombskyddet kallades in och kunde neutralisera ett farligt föremål som var kvar i lokalen efter explosionen.

Enligt polisens ledningscentral ska explosionen ha skett under natten men larmet inkom först under lördagsförmiddagen.

– Någonting har exploderat i en byggnad i natt på Hjalmar Petris väg i Växjö. På platsen finns ett föremål som vi bedömer som misstänkt farligt. Vi är på plats med en större resurs och en omfattande avspärrning har gjorts i området. Närliggande verksamheter utryms, sade Evelina Olsson, polisens presstalesperson i region syd, till SVT Nyheter strax före klockan 11 på lördagen.

Nationella bombskyddet

Enligt uppgifter till SVT Nyheter så utökades avspärrningarna omkring ett industriområde vid 11:30 och det har samlats en hel del personer utanför avspärrningarna.

Vid 13:45 på lördagen var det nationella bombskyddet på plats, enligt polisens ledningcentral.

Vet man något om vad det är som har exploderat i natt?

– Det får vi se om vi kan få svar på när utredningen är klar, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson strax före klockan 14.

Hittade skarpt föremål

Efter undersökningar av föremålet kunde nationella bombskyddet konstatera att det var skarpt, och har nu neutraliserat det. De kunde dessutom fastslå att en detonation faktiskt skett inne i lokalen. Polisen meddelar att avspärrningarna på plats kommer att minskas och att deras tekniker ska ta över för brottsplatsundersökning.

– Målet är att säkra eventuella spår och skapa oss en bild av vad som skett, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist, till SVT strax efter klockan 16.

Vad är det för ett föremål som bombskyddet har neutraliserat?

– Vi kan inte gå in på det i nuläget eftersom vi bedriver en förundersökning, säger Rickard Lundqvist.

Polisen var klara på platsen klockan 18 under lördagskvällen och avspärrningarna är nu borttagna.

Ännu ingen misstänkt

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och det finns ännu ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.