Brand i nedlagd reaktorhall i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Vid 12-tiden fick räddningstjänsten ett larm om brand i en byggnad i Simpevarp i Oskarshamn. Enligt Larmcentralen handlade det om rökutveckling i en nedlagd reaktorhall. 

– Det är rökutveckling i en reaktorhall. Det ska vara på grund av ett arbete som pågår där. Vi har precis kommit fram till platsen, vi har inte fått någon lägesrapport än, sa Kicki Carlsson, larmoperatör på Trygghets- och larmcentralen, strax efter larmet.

Ingen risk för strålning

Två brandbilar var på plats och enligt uppgifter från OKG brann det i en av anläggningarna som håller på att rivas och nedmonteras.

– Det brinner i O2:an, räddningstjänsten är på plats och ingen person är skadad. Jag har inte mer information att ge för tillfället, sa Désirée Liljevall, kommunikationschef på OKG, inledningsvis.

Vid 13.00 uppgav Désirée Liljevall för SVT att branden var släckt och enligt uppgifter från Strålsäkerhetsmyndigheten ska det ha varit en led-slinga som börjat brinna. De bedömer att det inte finns någon risk för strålning.

Rivningsarbete pågår till 2028

Oskarshamn 1 och Oskarshamn 2 är permanent avstängda sedan 2017 och 2016. Sedan hösten 2018 finns det inte något kärnbränsle kvar vid reaktorerna, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Enligt Uniper, som äger kärnkraftverket, ska den radiologiska rivningen av Oskarshamn 2 pågå till 2028.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet