Sofia Backåberg med dottern Marianne, 9 månader Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Här införs läsning för bebisar

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer läsning för barn mellan noll till tre år att införas i Blekinge och Kronobergs län. Detta för att stimulera språkutvecklingen. Och att börja läsa redan för väldigt små barn har en stor betydelse.

– Ordförrådet är ju grunden för allt. Idag sätter ju samhället ganska stort krav på vår språkförmåga, säger logopeden Clara Holmén.

För att främja språkutvecklingen samarbetar just nu folkbibliotek, barnhälsovård, logopeder och regionbibliotek. Tanken är att läsningen ska introduceras vid barnhälsovårdens hembesök när barnet är åtta månader.

– Då har sjuksköterskan med sig en bok som man läser med barnet. Det gäller att få barnet intresserat och redan så små barn har ett stort utbyte och vi vill ju få föräldrarna engagerade och vi vill inspirera föräldrarna att börja läsa tidigt för barnen, säger Helena Nyström barnhälsovårdssamordnare i Region Kronoberg.     

Helena Nyström är barnhälsovårdssamordnare Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Läsning avgörande för språket

Som det ser ut idag så kan det vara stor skillnad på hur stort ordförråd ett barn har. Något som direkt kan kopplas samman med läsning.

– När barnet börjar skolan kan man se jättestor skillnad  i barnets ordförråd beroende på om föräldrarna har läst eller inte har läst för sitt barn och det kan hålla kvar lång tid i livet, säger Clara Holmén.

Clara Holmén arbeter som logoped och är insatt i hur avgörande läsningen kan vara Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Som förälder har man dock ofta ganska mycket att tänka på och när det kommer till riktigt små barn är det sällan som tålamodet är det bästa hos barnet.

– Det är mycket att tänka på, men det är klart att det här med att läsa för sitt barn är viktigt. Kan man bara få lite hjälp i hur man ska göra det så är det ju bra, säger Sofia Backåberg som har dottern Marianne nio månader i sitt knä.

Projektbidrag till länen

Av de totalt 8,7 miljoner kronor som Kulturrådet delat ut för att främja språkutvecklingen i landet, går 1,3 miljoner kronor till Blekinge och Kronobergs län för det kommande året. Men förhoppningen är att det här blir ett arbete som

Sara Wijk är verksamhetsutvecklare inom biblioteksverksamheten i Blekinge och Kronobergs län. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

inte slutar där.

– Det här är jätteviktigt för här når vi ju alla barn i två län och det är lite mer än 4000 barn om året. här kan vi med ganska enkla medel göra en viktig insats, säger Sara Wijk verksamhetsutvecklare inom biblioteken i båda länen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.