Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Låt oss ha kvar vår belysning, säger Agneta Karlsson som tycker att belysningen borde prioriteras. Stefan Gunnarsson är orolig för att brott ska öka om man släcker ner. Foto: Maria Petersson/SVT

”Låt oss få ha kvar vår belysning, vi behöver den”

Uppdaterad
Publicerad

Om staten tar över vägar som idag drivs av kommunerna riskerar småorter att tappa belysning. Detta oroar både politiker och boende i glesbygd.

– Landsbygden måste också få leva, den dagen man börja släcka ner i storstäderna då kan jag köpa att man även släcker ner på landsbygden, säger Stefan Gunnarsson.

När ansvaret för gatubelysning ska flyttas från kommunerna till staten riskerar många mindre orter att få sina lampor släckta. Det visar en kartläggning som Trafikverket gjort tillsammans med SKR (Sveriges kommuner och regioner). En pilotstudie visar att skicket på stora delar av belysningen är mycket sämre än man tidigare trott – och miljonkostnader för upprustning kommer falla på kommunerna.

Gatubelysningen är en viktig fråga för invånarna på landsbygden och när de får höra att den eventuellt kan försvinna blir många arga.

Hör i klippet ovan vad de säger om saken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer