Nu ska Leon Sandelius från Hultsfred ta sig an rollen som Skorpan. Foto: SVT

Leon blir Skorpan i Bröderna Lejonhjärta

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Lindgrens klassiska berättelse om Bröderna Lejonhjärta blir dramaserie i Barnradion. En av huvudrollerna gick till en 11-åring från Hultsfred: Leon Sandelius.

Astrid Lindgrens klassiska berättelse om Bröderna Lejonhjärta blir dramaserie i Barnradion. I tio avsnitt får lyssnarna följa bröderna Skorpan och Jonatan i deras kamp för frihet i Nangijalas två dalar. Skorpan spelas av 11-årige Leon Sandelius från Hultsfred som debuterar som skådespelare i radio.

– Jag blev jätteglad och det är spännade och väldigt roligt att göra radio, säger Leon Sandelius.

Spelat Emil

Leon Sandelius från Hultsfred har varit barnskådespelare vid Astrid Lindgrens värld i flera år och gjort roller som bland annat Emil i Lönneberga och Pippi Långstrumps kompis Tommy.

– Bröderna Lejonhjärta handlar ju mycket om döden och sorg, men det finns mycket kärlek i berättelsen också, säger Leon Sandelius.

Under hösten ska du också vara med i en musikaluppsättning av Oliver Twist i Göteborg. Hinner du med skolan nu?

– Jag hinner med skolan, men det är mycket jag missar också, säger han.

Premiär i oktober

När det gäller Bröderna Lejionhjärta spelas rollen som Jonatan av 19-årige Malte Myrenberg Gårdinger från Stockholm. I övriga roller hörs bland andra Dragomir Mrsic, Sten Ljunggren, Amanda Ooms och Jonas Malmsjö.

Manuset är skrivet av Alex Haridi, en av författarna bakom den svenska Netflix-serien Störst av allt, regissör är Eva Staaf och musiken är gjord av Andreas Söderström.

Radioföljetongen om Bröderna Lejonhjärta har premiär den 27 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.