Det stora mottagandet av asylsökande är en orsak till kommunens höga arbetslöshetssiffror, enligt kommunalrådet Lars Altgård (S). Foto: Jan-Erik Lundberg/SVT

Lessebo har högst arbetslöshet i landet – nästan 15 procent

Publicerad

Arbetslösheten stiger i hela Sverige. I Lessebo står en av sex utanför arbetsmarknaden – vilket gör kommunen till den värst drabbade i landet.

Under förra veckan skrev nästan 13 600 nya in sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i Sverige. Därmed har antalet arbetslösa i riket, som andel av arbetskraften stigit, från 8,1 procent i slutet av april till dagens 8,3 procent.

I Kalmar och Kronobergs län var antalet nyinskrivna på arbetsförmedlingen dubbelt så hög i april i år, jämfört med 2019.

-Det är fortsatt ett allvarligt läge, arbetslösheten fortsätter att stiga, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till TT.

Lessebo värst

Småländska Lessebo är redan utsatt. Kommunen har, jämte Malmö, den högsta arbetslösheten i landet. Här står knappt 15 procent av arbetskraften utan jobb.

En viktig orsak är att Lessebo har tagit emot större andel asyslökande än de flesta andra kommuner enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Altgård (S).

– Många utrikesfödda är tyvärr fortfarande långt ifrån arbetsmarknaden. En av våra farhågor är att de kommer ännu längre från arbetsmarknaden nu, säger Lars Altgård till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.