Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cecilia Blidö, måltidschef i Lessebo kommun. Foto: SVT

Lessebo kommun följer den vegetariska trenden

Publicerad

Ungefär en dag i veckan är skolmaten i Sverige helt vegetarisk, det visar en analys som SVT Nyheter har gjort. I Lessebo kommun förekommer inga köttfria dagar, men kommunen följer ändå den vegetariska trenden.

– Titta bara på våra matbutiker där man faktiskt har ett större utbud av vegetariska livsmedel jämfört med vad vi hade för några år sedan och vi går absolut i samma riktning, säger Cecilia Blidö måltidschef i Lessebo kommun.

På skolorna i Lessebo kommun serveras alltid två olika rätter, det ena som de kallar för den klimatsmarta rätten och det andra som är husmanskost.

– Vi har alltid ett vegetariskt alternativ, huvudskälet är klimatfrågan men det är också en hälsofråga. Vi får i oss för mycket kött i Sverige och vi behöver minska på det lite granna, säger hon.

Skolmaten är omdiskuterad

Sedan läsåret 2012-2013 har andelen skolor som serverar minst 2 rätter dagligen ökat från 55 till närmare 90 procent. På senare tid har skolmaten varit särskilt diskuterad och när kritik riktas är det ofta mot den vegetariska maten, ett vanligt påstående är att barnen inte blir lika mätta.

– Jag skulle inte säga att man kan lägga skulden på bara den vegetariska maten. Det är en större fråga än att bara säga att det har med det vegetariska att göra, det är snarare en pedagogisk fråga. Jag ser väldigt positivt på att skolmaten diskuteras även om jag vissa dagar kan känna oj ska vi diskutera vissa detaljer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer