Den smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest kan drabba vildsvin och tamgrisar Foto: SVT

Lessebo kommun varnar för afrikansk svinpest

Publicerad

Den smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest sprider sig i Europa. Nu uppmanar Lessebo kommun till försiktighet för att inte sprida smittan vidare.

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen har en hög dödlighet, men är inte farlig för människor. Däremot kan den spridas vidare via smittade utländska charkvaror och vid vildsvinsjakt. Lessebo kommun uppmanar nu invånarna att inte slänga matrester i naturen, utan att alltid använda sopkärl. Men rådet bör följas i alla kommuner.

– Sjukdomen kommer först och främst drabba våra djur. Det är väldigt hög dödlighet, säger Shivar Magdal, länsveterinär i Kronobergs län.

Lessebo

Kan ge konsekvenser för handeln

Virussjukdomen sprider sig i Europa, men det finns inga rapporterade sjukdomsfall i Sverige. En sådan rapport skulle kunna ge stora konsekvenser för både vildsvinen och grisarna, men även livsmedelsexporten. Särskilt för den svenska grisnäringen.

– Sjukdomen leder också till handelskonsekvenser. Trots att man har friska grisar så är risken stor att vissa handelsparter skulle avsluta sina samarbeten, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

LÄS MER: ”Afrikansk svinpest sprider sig i Europa”

Så sprids sjukdomen

Afrikansk svinpest sprids via charkvaror, som till exempel kallrökta korvar och torkad skinka, som inte upphettats tillräckligt under tillverkning. Shivar Magdal menar att man bör vara försiktig med hur man hanterar charkvaror från smittade länder.

– Var försiktig med att slänga mat i skogen när man vandrar eller campar, säger han.

Sjukdomen sprids även genom direktkontakt med eller mellan djur. Den kan även smitta via kläder, skor, redskap och fordon.

Så ser symptomen ut

Den akuta formen av afrikansk svinpest börjar med att djuret får hög feber. Detta följs sedan med upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd. Huden kan bli blåaktigt missfärgad på delar av kroppen och gången blir ostadig och okoordinerad. Andra symptom som också kan ses är bland annat andningssvårigheter och kräkningar.

Afrikansk svinpest finns i följande länder:

Estland, Lettland, Litauen, Ungern, Rumänien, Tjeckien, Ryssland, Moldavien, Ukraina, Vitryssland

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet