Lessebo köpte våtservetter för över 200 000 av blufföretag

Uppdaterad
Publicerad

Lessebo kommun har köpt varor för hundratusentals kronor från ett av blufföretagen som finns med i UG:s granskning, däribland våtservetter för 1300 kronor per förpackning.

Uppdrag granskning har begärt ut och gått igenom tusentals fakturor som betalats av svenska kommuner, landsting och myndigheter mellan 2012 och 2016. Pengarna har gått till företag som finns med på de två största varningslistorna för oseriösa företag som står bakom olika typer av så kallade bluffakturor.

Allt har betalats med skattepengar, totalt 88 448 617 kronor.

Sverigefakturorna

I Lessebo började allt med att Göran Jörgensson som är ekonomichef blev uppringd av en kvinna som erbjöd honom att köpa nya skrivartoners. Enligt honom själv tackade han ja till att prova. Men när den första leveransen kom visade det sig att de inte passade.

– De var inte i original och vi kunde inte använda dem, säger Göran Jörgensson.

Göran Jörgensson är ekonomichef i Lessebo komun Foto: Lessebo kommun

Eftersom företaget hävdade att Lessebo kommun hade förbundit sig att köpa åtta förpackningar menade de att de var tvungna att köpa andra varor som kompensation. Trots att kommunen protesterade mot detta började företaget skicka sopsäckar, våtservetter och skrivartoners.

– De skickade en laddning med något som vi inte hade beställt och vi skickade tillbaka det.

Betalade för att slippa undan

Men trots att kommunen alltså först bestred fakturorna slutade det med att de betalade flera av dem.

– Det var för att stryka ett streck över det hela och för att bli av med dem, säger Göran Jörgensson.

Men Lessebo kommuns pris för att stryka ett streck blev högt. Varje förpackning med våtservetter – med 150 servetter i varje – har kommunen betalat över 1300 kronor för. Det ger ett styckpris på 8 kronor och 74 öre.

Totalt köpte kommunen våtsvervetter för 222 886 kronor under mindre än ett år.

– Det var dyrt. Men vi har spridit i organisationen att det var jag – som egentligen ska vara den som varnar andra för det här – som gjorde fel. Jag tror inte att vi går på det här en gång till, säger Göran Jörgensson.

Ringde under nytt namn

Men företagen som skickar bluffakturor kommer sannolikt inte att ge sig. Efter att Lessebo betalat för sina servetter kom nämligen ett nytt samtal.

– Samma kvinna som kontaktade mig första gången har ringt igen. Nu sa hon att hon kom från ett annat företag och hon uppgav ett annat namn. Men jag hörde direkt att det var hon och la på luren.

Kommunen har också polisanmält händelsen men utredningen lades ner.

Fakta: Så bestrider du fakturor

• Om du får en faktura trots att du inte beställt något eller där det finns något annat allvarligt fel, finns det ingen anledning att betala.  

• Alla fakturor som är felaktiga ska bestridas, det vill säga företaget som skickat fakturan ska uppmärksammas på att du motsätter dig betalning samt orsaken till det. 

• En bestridan ska alltid vara skriftlig och kan göras via e-post eller rekommenderat brev. 

• Det är viktigt att du kan bevisa datum och innehåll i ditt bestridande. Spara därför en kopia på alla meddelanden med motparten. 

Läs mer om hur du bestrider fakturor på bestrid.nu

Varningslistor över oseriösa företag hittar du på Svensk handel och Förenade bolag

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefakturorna

Mer i ämnet