RÖK kommer bestå av Lessebo och Tingsryd Foto: SVT/TT

Lessebo och Tingsryd fortsätter RÖK-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet begärde Uppvidinge kommun att få lämna Räddningstjänsten Östra Kronoberg. Under tisdagen meddelade Lessebo och Tingsryd att de fortsätter samarbetet.

– Det kändes mest naturligt att fortsätta. Det bästa hade givetvis varit att fortsätta i befintlig regi, men det är inte möjligt på grund av Uppvidinges beslut, säger Mikael Jeansson (S), kommunalråd i Tingsryds kommun. 

Mikael Jeansson(S), kommunalråd i Tingsryds kommun.

RÖK, Räddningstjänsten Östra Kronoberg, bildades 2002-2003 och bestod då av kommunerna Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge, men vid kommunfullmäktiges möte den 20 december förra året beslutade Uppvidinge att lämna RÖK. De var missnöjda med hur kostnaden fördelades. Kommunerna har sedan haft flera förhandlingar utan att komma överens.  

Nu är Tingsryd och Lessebo överens om samarbetsinriktning och de kommer också se över samarbete med andra räddningsförbund. 

– Det blir en process med mycket arbete som kommer påbörjas nu. Det kommer också kosta en del pengar, för det kommer inte bli billigare för oss, säger Mikael Jeansson (S). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer