Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arnold Lennartsson är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta kommun. Problem med vaccinleveranserna gör nu att de får bromsa takten på vaccineringen av personalen på särskilda boenden och inom hemtjänsten. vaccinleveranserna Foto: SVT/TT

Leveransproblem drar ner vaccintakten: ”Vi vill inte snubbla på mållinjen”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår vaccineringen mot covid-19 för fullt på särskilda boenden och i hemtjänsten i Alvesta kommun. Men när vaccinleveranserna blir mindre än planerat får personalen ta ett steg tillbaka.

– Vi måste prioritera omsorgstagarna, säger Arnold Lennartsson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta kommun. 

Det är cirka 1000 personer som kommer erbjudas vaccin mot covid-19 i den så kallade fas 1 i Alvesta kommun. Av dem ska omkring 75 procent ha fått den första dosen när veckan är slut. Samtidigt börjar man ge personer den andra. 

– Vi har tur med att regionen inledningsvis sparade vaccindoser som nu kan användas till att fylla på leveranserna. Annars hade vi fått en halvering av doser, säger Arnold Lennartsson.

Snart helt covidfria

Vaccinleveranserna från Pfizer BionTech kommer till kommunen varje måndag. Hur många doser och var de levereras är hemligt på grund av stöldrisken. Kommunen tror att det kan dröja minst sju veckor innan omsorgstagare och personal har kunnat få båda sina vaccindoser. Nu gäller det att det inte ska komma fler bakslag angående leveranser eller smittspridning. 

– Nu gäller det att vi får vaccin och skydda våra äldre. Snart är vi helt fria från covidfall och vill inte få in sjukdomen igen. Vi vill inte snubbla på mållinjen helt enkelt, säger Arnold Lennartsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer