Kalevan Rasti vann stafetttävlingen Tiomila under natten mellan lördag och söndag på Ränneslätt i Eksjö. Foto: Mikael Fritzon/TT

Lidingö nära seger i Tiomila

Uppdaterad
Publicerad

Ett svensk lag har inte vunnit orienteringsklassikern Tiomila sedan 2005. I år var det nära.

IFK Lidingös Mårten Boström gick ut i täten på sista sträckan men fick ge sig. Lidingö kom tvåa efter Kalevan Rasti, från finska Joensuu, som vunnit tävlingen fyra av de fem senaste åren.

– Men nu fick vi ett bevis på att Lidingö har utvecklats till en klubb som kan vinna Tiomila redan nästa år, säger Mårten Boström.

Tiomila i Eksjö

Årets Tiomila, som avgjordes utanför Eksjö, blev riktigt spännande. Ovanligt många klubbar hade segerchans långt in i tävlingen. En av dessa klubbar var IFK Lidingö vars löpare lyckades följa sin tävlingsplan.

– Det handlade om att vi under de sju första sträckorna skulle springa på säkerhet och ha det ”gött” i skogen. Därefter skulle våra slutlöpare få mer ”spelrum”, berättar klubbens landslagsman Fredrik Johansson, som förde upp Lidingö i slagläge på den nionde och näst sista sträckan.

Gick ut först

Han gick ut två minuter efter täten och växlade först tillsammans med Kalevan Rasti.

– Då trodde jag på seger, säger Fredrik Johansson.

Men Kalevan Rastis tjeckiske landslagsman, Jan Prochazka, blev för svår. Han fullkomligt rusade runt sista sträckans 8,5 kilometer på 42 minuter.

Lidingös slutman, Mårten Boström, hängde med i början men gjorde en bom efter halva banan. Sedan var det kört.

– Nu känns det bara tråkigt att jag inte lyckades förvalta det fina utgångsläget som laget gav mig. Men samtidigt ser vi detta som ett avstamp för framtiden. Vårt lag är ungt och snart vinner vi, säger Mårten Boström som kom till Lidingö från finska Lynx.

”Snart i kapp”

Han kan verkligen jämföra IFK Lidingö med superklubben Kalevan Rasti:

– Nu skiljer det inte så mycket i resurser och organisation mellan våra klubbar. Det handlar mest om att de lyckas utnyttja sin rutin samt att de lägger ner lite mer tid på orienteringstekniken. Men där är vi snart i kapp.

Noterbart är att det är fler svenska klubbar som på allvar fått vittring på en seger i Tiomila. I år var Södertälje-Nykvarn trea, IFK Mora fyra och IFK Göteborg sexa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiomila i Eksjö

Mer i ämnet