Anna-Kristina van Craen, näringslivsutvecklare i Torsås kommun har all anledning att dra på smilbanden. Torsås rankas som den kommun i Kalmar län där företagen växer mest. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Torsås företagare bäst i klassen

Uppdaterad
Publicerad

Torsås kommun har drygt 7000 invånare – men över 1000 företag. Och Torsåsföretagen går bra: En sammanställning av boksluten visade att de hade bäst tillväxt i Kalmar län förra året.

Undersökningen ”Bäst tillväxt” mäter om företagen nyanställer, ökar sin omsättning och om de går med vinst. Man tittar också på om detta har förändrats mellan de två senaste boksluten. Undersökningen görs årligen av ett kreditupplysningsföretag.

Förra året var det Torsås kommuns företag som hade bäst tillväxt i hela Kalmar län.

– Vi har en hel del internationella företag som håller i konkurrenskraften. De investerar en hel del, både i maskinparker, produktionslokaler och ny teknik. Det är en framgångsfaktor, säger Anna-Kristina van Craen, näringslivsutvecklare i Torsås kommun.

Många egenföretagare

Vad är det då mer som är orsaken till att lilla Torsås tycks ha ett blomstrande näringsliv?

Med dryga 7000 invånare och över 1000 privata företag är Torsås den kommun i Kalmar län som är mest företagsam, om man räknar bort de två Ölandskommunerna med sina speciella förutsättningar i form av turism.

Det stora egenföretagandet kan förklaras av att Torsås till största del består av landsbygd och att det finns en lång tradition av just egenföretagare i jord- och skogsbruk i kommunen.

Men ryggraden i kommunens arbetsmarknad i dag är de många medelstora industriföretagen. I Torsås tillverkas bland annat industrirobotar, fjädrar inom fordonsindustrin och vigselringar.

Torsåsanda

Framgångsfaktorn finns i att företagarna samarbetar, precis som man gör i Gnosjö, säger Anna-Kristina van Craen. Direkt översatt pratar man om en ”Torsåsanda”:

– Den berömda Torsåsandan är känd i länet. Det hör jag ofta i mitt jobb.

– Vi ser varandra som kollegor i branschen, där andra säger att vi är konkurrenter. Man till och med lånar personal och maskiner av varandra. Det blir en god anda och vi hjälps åt, säger hon.

”Ett sätt att visa hur stolta vi är”

Trots att kommunens företagande går bra så drar det däremot inte nya kommuninvånare till Torsås. Befolkningsökningen sedan 2015 ligger på blygssamma 2,2 procent, att jämföra med rikssnittet på 3,8.

Att toppa företagarrankningar har i det perspektivet stor betydelse för att ändå locka fler att flytta in, tror Anna-Kristina van Craen.

– Det är ett sätt att visa på hur stolta vi kan vara över vår bygd och för våra företag, det är ju jättekul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.