Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thea Östin, hemslöjdskonsulent, är involverad i utställningen om lin på Oskarshamns konsthall. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Linet i fokus på Oskarshamns konsthall

Publicerad

Lin och dess olika användningsområden lyfts just nu fram i vandringsutställningen Lin för livet som pågår på konsthallen i Oskarshamn.

I Sverige var linet viktigt fram tills bomullen introducerades. Men Thea Östin, hemslöjdskonsulent vid Kalmar läns hemslöjd, säger att linet nu börjar få betydelse igen.

– Vi har ju odlat lin i Sverige och här i Småland historiskt sett och vi har bra förutsättningar för att göra det. Lin är mer hållbart att ta fram än vad exempelvis bomull är som kräver mängder med vatten.

Ökat intresse

Utställningen visar en mängd olika linprodukter från hela landet, allt från linisolering till spetsar, handdukar och kläder.

– Vi har märkt att intresset för lin ökar runtom i landet. Flera projekt pågår mellan både industrin och forskningen för att se vad man tillsammans kan hitta för hållbara lösningar.

Utställningen pågår fram till 26 februari.

Få ett smakprov på utställningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.