Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linnéuniversitetet blir Europauniversitet Foto: SVT/Danijel Ivic

Linnéuniversitetet blir Europauniversitet

Uppdaterad
Publicerad
EU-kommissionen har beviljat Linnéuniversitetet, med säte i både Växjö och Kalmar, att bli ett så kallat Europauniversitet.
– Att få vara en del av att forma Europas högre utbildning är självklart ett stort erkännande. Vi får vara med och utveckla utbildningen inte bara i Sverige utan även utomlands, säger Ann-Charlotte Larsson, vicerektor vid Linnéuniversitetet.

– Tanken bakom det här med Europauniversitet är att få ett starkare samarbete mellan de europeiska universiteten. Linnéuniversitetet har redan 500-600 partnerskap med olika utländska universitet, men på det här sättet kan vi gå in mer i detalj och våra elever kan medverka i andra universitets utbildningar även på distans, säger Ann-Charlotte Larsson.

EU:s satsning genomförs för att stärka konkurrenskraften bland de europeiska universiteten och högskolorna. Det ska bli enklare för studenter, lärare och forskare att studera och arbeta vid andra universitet och högskolor i Europa.

– Det här samarbetet är väldigt viktigt för våra studenter, men även för våra lärare och deras pedagogiska utveckling. Och för våra forskare som får möjlighet att samarbeta med starka universitet i Europa, säger Ann-Charlotte Larsson.

Förutom Linnéuniversitetet har även Chalmers tekniska högskola, Karolinska universitetet, Luleå tekniska universitet och Uppsala universitet beviljats att medverka i satsningen i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer