Linus Sjöstrand vaknade av brandlarmet och tog sig ut via brandstegen. Foto: SVT/Carl Carlert

Linus vaknade i brandkaoset: ”Det gick väldigt fort”

Publicerad

Linus Sjöstrand är en av de boende på lägenhetshotellet i Växjö som brann under natten mot torsdag. Han hade precis somnat när han hörde brandlarmet, men tog det inte på allvar först.

– Jag höll först bara för öronen men sen kände jag att det luktade rök, säger han till SVT Nyheter Småland. 

I receptionen på det hotell som tagit emot de som blivit hemlösa på grund av branden är stämningen spänd. En av de som kördes hit i natt är Linus Sjöstrand som har bott i det branddrabbade huset i två och ett halvt år. Han är skakad, framför allt för att det gick så fort.

– Jag höll på att somna och så började det tjuta, berättar han för SVT Nyheter Småland.

”Är glad att alla klarade sig”

Även om Linus alltså i det första läget inte tog brandlarmet på allvar hade han inga problem att ta sig ut via brandstegen. Men två personer som fortfarande fanns i byggnaden när räddningstjänsten kom till platsen fick hämtas med hjälp av rökdykare.

Ambulans tog hand om dem medan övriga fick vänta utomhus tills dess att kommunen fick fram en buss som förde dem till hotellet. Linus har inte sovit mycket och vet inte om han kommer att kunna göra det heller.

– Vi alla är väl ganska skakade men jag är glad att alla klarade sig, säger Linus.

Oklar framtid

Det besked han fått är att han får stanna på hotellet i två nätter, men vad som händer därefter är oklart.

– Sen ska de väl försöka fixa nåt mer långsiktigt men det är svårt nu i corona-tider, säger Linus till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.