Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer rekommenderar att gymnasierna och högstadierna i Kalmar län övergår till distansundervisning veckan efter att sportlovet är slut.

Inga positiva tester – men smittskyddet tror deltaviruset finns i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddet i Kalmar län uppmanar alla att ta två doser vaccin eftersom det är först då som ett skydd mot det nya så kallade deltaviruset uppstår.

Ännu har inget fall av deltaviruset bekräftats i Kalmar län och det finns inte heller några misstänkta fall. Men biträdande smittskyddsläkare, men Per-Åke Jarnheimer, tror att den redan kan finnas ute i länet.

– Om jag får gissa så tror jag att den redan är här, bara att vi inte vet om det, säger han.

Lisa Labbé Sandelin säger att regionen är beredda på att det kan dyka upp. Just nu har Kalmar län inga lokala restriktioner och det är de nationella riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten som gäller. 

– Skulle deltavarianten få fäste även i vårt län kan det återigen bli aktuellt med regionala rekommendationer även hos oss, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på dagens presskonferens.

”Umgås i mindre krets i hela juni”

Även om det alltså är lugnt just nu så finns det enligt regionen en oro nu när unga, ovaccinerade personer kommer ut och sommarjobbar. Och effekterna av studentfiranden och avslutningar i förra veckan har ännu inte märkts av, men det är inte omöjligt att det visar sig inom den närmsta veckan.

– Det har förekommit oroväckande stora privata arrangemang med upp emot 90 deltagare, men även skolor som haft väldigt stora sammankomster. Jag vill påminna om att under hela juni månad ska vi fortsatt bara umgås i en mindre krets, säger Lisa Labbé Sandelin.

Öppnar upp för de mellan 30 och 39

Under torsdagen passerade Region Kalmar län 200 000 utdelade doser vaccin. Och enligt Marie Ragnarsson, vaccinationsansvarig i regionen, är planen att under nästa vecka öppna upp för de som är mellan 30 och 39 år gamla.

– Vi lägger ut tider så fort vi får bekräftelse om doser och på några timmar brukar de ta slut. Det finns en väldigt stor vaccinationsvilja i länet och det är bra, sa hon vid torsdagens presskonferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet