Eleven Axel Dahlgren tycker det är allas ansvar att jämställdhetsfrågan bärs fram på ett bra sätt.

Litteraturen till hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Språklärarna jobbar med litteraturen som utgångspunkt för att bli mer medvetna om hur jämställdhetsfrågorna ska belysas i undervisningen

På Södra skolan i Kalmar arbetar man i ett projekt som Skolverket driver.

Lärarna viktiga

Vikten av jämställdhet i skolan lyfts fram både i skollagen och i läroplanerna. Skolverket har startat flera projekt för att öka medvetenheten om jämställdhetsfrågorna bland lärarna.

– Skolans uppgift är att motverka traditionella könsrollsmönster, därför arbetar vi i skolan på att bemöta eleverna som individer och inte som flicka eller pojke, säger Jessica Damgaard Edström, projektledare/genusvetare på skolan.

Litteraturen som utgångspunkt

Sedan i höstas arbetar språklärarna med litteraturen som utgångspunkt, för att bli mer medvetna om hur jämställdhetsfrågorna ska belysas i undervisningen.

– Vi har tittat på ”Ondskan” och ”Låt den rätte komma in” och diskuterat hur kvinnor och män framställs. I ”Låt den rätte komma in” finns dessutom en hen som vi diskuterar hur vi kan använda oss av med eleverna, säger svenska och bildläraren Mia Lindgren.

”Allas ansvar”

Eleven Axel Dahlgren tycker att det är alla människors ansvar att frågan bärs fram på ett bra och hälsosamt sätt, men att även skolan har en viktig roll.

– Skolan som påverkar oss och lär oss så mycket kan ju också lära oss om jämställdhet, säger Axel Dahlgren.

Språklärarna kommer sedan att sprida sina kunskaper vidare till sina lärarkollegor och vidare till eleverna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer