Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Livbojar stjäls och eldas upp

Publicerad

I sommar har det försvunnit många livbojar från badplatser i Kalmar. Det kan innebära stora risker den dag det händer en olycka. Ronny Gustafsson chef vid serviceförvaltningen i Kalmar kommun är bekymrad över stölderna.

Ett 60-tal livbojar har försvunnit från badplatserna i Kalmar i sommar. Bojarna försvinner spårlöst från platsen och vissa av dem har senare hittats uppeldade.

Ronny Gustafsson, enhetschef på serviceförvaltningen i Kalmar är bekymrad över stölderna.

– Det är ju ganska så allvarligt och det är ju ett lagbrott man begår när man tar livräddningsutrustning. Dem sitter ju där i fall man skulle behöva dem i ett nödfall, säger han.

I förra veckan så var det ett allvarligt drunkningstillbud på Norrlidsbadet i Kalmar och som hade kunnat sluta riktigt illa, berättar han.

Livbojen som då behövdes saknades från sin ställning. Som tur var fanns en annan boj i området men då betydligt längre bort.

Även på Kalmarsundsbadet har det i helgen försvunnit livräddningsbojar och nu planerar kommunen att smörja in bojarna med någon form av färg för att förhindra fortsatta stölder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.