På sjukhusområdena i Ljungby och Växjö står nu skyltar om att fimpa. Foto: Johanna Melin

Rökfritt vid sjukhusen i Växjö och Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Nu försöker Ljungby och Växjö lasarett att få besökare, patienter och anställda att fimpa cigaretten istället för att röka den. Därför är det inte längre tillåtet att röka på sjukhusområdena.

Nu införs rökfria områden på Ljungby lasarett och Centrallassarettet i Växjö.

– Det är mycket glädjande att rökfria sjukhusområden nu införs vid sjukhusen i Region Kronoberg, säger Michael Öberg, ordförande för Folkhälsoberedningen i ett pressmeddelande.

Rökning utanför området

Sedan tidigare får inte personal röka på arbetstid, men nu blir det alltså hårdare regler. Det betyder att personal måste ha andra kläder än de som användes under rökning och att själva cigarettanvändandet ska göras utanför lasarettområdet.

– En rökfri omgivning kommer vara en trygghet och säkerhet för att patienter, medarbetare och besökare inte ska behöva utsättas för påtvingad rök och röklukt, säger Michael Öberg.

Färre rökare är målet

Bakgrunden är att Region Kronoberg är med i Tobacco Endgame, för att minska andelen personer som röker varje dag. Målet är mindre än fem procent till 2025.

Tobacco Endgames arbete går ut på att skapa opinion för att påverka människor att sluta röka, eller ens börja. De rökfria områdena är en kampanj i det arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.