Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ljungby stänger covidavdelning – covidpatienter hänvisas till Växjö

Publicerad

Ljungby lasaretts särskilda covidavdelning har avvecklats. Ett minskade antal inneliggande covidpatienter, stora behov i den övriga vården och långa operationsköer ligger bakom beslutet.

– Jag tror personalen är väldigt lättad och tycker det är skönt att få återgå till normal verksamhet, säger Niklas Silvert, sjukhuschef i Ljungby.

Covidavdelningen i Ljungby, med plats för 10 patienter, öppnade den 18 december förra året, när trycket på pandemisjukvården var som allra högst i Kronoberg.

Men sedan igår, torsdag, så har avdelning 5 återgått till att vara en ortopedavdelning igen. Covidpatienter som behöver sjukhusvård kommer från och med nu hamna på de två covidavdelningarna som återstår på centrallasarettet i Växjö.

Niklas Silvert är tf. biträdande sjukhuschef i Ljungby.

– För oss innebär det att vi får mer plats för inneliggande operationer, och de patienter som kräver inneliggande vård. Vi kan också så smått börja öka antalet operationer som kräver inneliggande vård. Vi har ju byggt på oss en lång kö och den måste vi beta av så fort vi kan, säger Niklas Silvert, sjukhuschef i Ljungby.

4000 i kö för operation

Just nu står cirka 4000 patienter i Kronoberg i kö för att få en operation. Man räknar med att ungefär 1000-1500 av dem är sådana operationer som skjutits upp på grund av pandemin, den så kallade vårdskulden.

Hittills har man prioriterat canceroperationer och akuta operationer, men att ortpedavdelningen nu kan öppna upp innebär att man kan börja prioritera fler.

– Vi har en speciell grupp som tittar på hur vi kan prioritera och vilka. Men vi kan inte köra fullt ut eftersom vi har mycket inneliggande fortfarande, vilket innebär en begränsning på operation. En ombyggnation av sterilcentralen som pågått under ett års tid gör också att vi har en begränsad tillgänglighet till operationssalar, säger Niklas Silvert.

Om läget skulle förändras och fler behöva covidvård finns en färdig plan på att öppna covidavdelning i Ljungby på nytt. Som mest, innan nyår, fanns det fem covidavdelningar i region Kronoberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet