Om man inte hämtar sitt pass inom tre månader makuleras det av polisen. Foto: Christine Olsson/TT

Ljungbybor hämtar inte ut sina pass – riskerar att makuleras

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit långa köer för att skaffa pass under våren. Nu har trycket lättat något, men Ljungbypolisen flaggar för nästa problem: de utfärdade passen börjar växa på hög eftersom folk inte skyndar med att hämta ut dem.

– Det är mycket mer utfärdade pass här än vad vi brukar ha. Det är ungefär sjuttiofem procent fler outhämtade pass än vanligt, säger Peter Tagesson, chef för för polisens reception i Ljungby.

Den som lyckades få en passtid i våras ska inte vänta för länge med att hämta ut det på polisstationen.

– Efter två månader får man en anmodan att hämta passet, och har man inte hämtat passet efter ytterligare en månad makuleras det, säger Peter Tagesson.

Folk gör pass för säkerhets skull

Men exakt hur många pass som Ljungbyborna inte hämtat ut kan polisen inte svara på. I Skåne är det stora problem med pass som inte hämtats ut. Där trängs drygt 10 000 pass och nationella ID-kort i skåpen, rapporterar P4 Malmöhus.

– Folk har gjort pass bara för att vara säkra på att få det, även om de inte ska ut och resa. Och nu har de inte bråttom att hämta ut dem, säger Peter Tagesson.

Bomtider

Växjöpolisen delar däremot inte bilden som kollegorna i Ljungby har.

– Vi har inte uppfattningen alls att folk inte hämtar ut sina pass. Men vi förbereder inför att trycket på utlämningen kommer bli högre, säger Anna Rostedt, vikarierande chef för polishusets reception i Växjö.

Och trots att polisen infört bank-ID vid tidsbokning fortsätter problemen med ”bomtider”.

– Vi ser en ökad tendens att man inte kommer på sin bokade tid. Då vill vi att man avbokar istället. Vi får signaler om att folk inte ska ut och resa, utan de vill gardera sig. Samtidigt är det positivt att folk förbereder sig, och då utjämnar vi de höga topparna och dalarna i framtiden, säger Anna Rostedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.