Här från Replösabron i Ljungby är det vanligt att skolungdomar hoppar trots att det är förbjudet. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Unga hoppar från bro i Ljungby – kan vara livsfarligt

Publicerad

Det har blivit ett populärt nöje bland unga i Ljungby att hoppa ner i Lagans vatten från någon av stadens broar. Ett nöje som enligt räddnigstjänsten i Ljungby kan vara livsfarligt. Hoppen fortsätter – trots tidigare varningar.

Ån Lagan genom Ljungby flyter under inte mindre än nio broar. Nu har broarna blivit ett populärt ställe att hoppa i vattnet från. Detta trots att räddningstjänsten har gått ut och varnat för det olämpliga i att hoppa från broarna.

Flyter stora stockar

Carl Håkansson, chef för räddningstjänsten i Ljungby är bekymrad för alla unga som hoppar.

Ljungby

– Det är ett mörkt vatten i Lagan och man ser inte vad som finns under ytan och man hoppar från en ganska hög höjd, säger han.

Enligt Carl Håkansson händer det att det flyter stora stockar i Lagan som den som hoppar riskerar att krocka med.

”Jag känner många som hoppat”

Några ungdomar som SVT Nyheter Småland talat med säger att det är vanligt med hopp från bron.

– Jag har hoppat en gång, tidigare i år, innan det hade kommit ut några varningar om att man inte skulle hoppa, säger Elliott Alvi.

Mattew Zaleskiewicz har själv inte hoppat – men han känner de som gjort det.

– Jag känner många som har hoppat. Jag har själv inte gjort det. Man kan aldrig veta vad som gömmer sig längre ned, säger han.

Nu arbetar räddningstjänsten tillsammans med kommunen för att kunna informera om farorna som är förenade med hoppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet