Hör prorektor, Niklas Ammert, förklara varför Linnéuniversitetet väljer att öppna upp inför höstterminen. Foto: SVT, Linnéuniversitetet

LNU står fast vid sin plan – alla studenter återvänder till höstterminen

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt tre veckor öppnas Linnéuniversitetets lokaler upp för undervisning på plats, för första gången för all undervisning sedan mars 2020. Att det nu sprids en mer smittsam variant av coronaviruset och att många studenter inte hunnit få båda doser vaccin har inte förändrat beslutet, men man bevakar läget noggrannt, säger prorektor Niklas Ammert.

– Vi för en tät dialog med smittskydden i både region Kalmar och Region Kronoberg om detta och vi kommer att ha uppföljningsmöten om detta i mitten av augusti för att se om något annat har sagts, säger han.

Lärosäten gör olika

Den 1 juni tog regeringen bort rekommendationen om distansundervisning för lärosäten runt om i Sverige, men universitet och högskolor har valt att göra olika inför terminsstarten.

Majoriteten väljer en stegvis återgång till undervisning på plats under hösten medan Linnéuniversitetet kommer att förlägga all undervisning, som normalt ska vara på plats, på plats direkt när höstterminen börjar.

– Vi menar egentligen att det finns egentligen ingen möjlighet att göra på nåt annat sätt, utan vi har att följa de kurs och utbildningsplaner som finns, säger Niklas Ammert, prorektor.

Försiktighetsåtgärder

Men han betonar att universitetet kommer att vidta försiktighetsåtgärder vid öppnandet.

– Vi planerar att boka så stora lokaler som möjligt vid varje givet tillfälle, vi slutar undervisningspass 15 minuter innan nya undervisninspass börjar så att vi inte får trängsel vid in- och utpassering. Vi har fortsatt markeringar i golvet och väktare som cirkulerar i våra lokaler som kan påtala om man inte håller tillräckligt avstånd.

Hur ser ni på ert ansvar som universitet om det här beslutet innebär ökad smittspridning?

– Indirekt kommer studenterna till våra studieorter för att utbildningen ges där. Det vi kan göra är att informera så tydligt som vi kan och vara skarpa med att man är noggranna med att följa alla rekommendationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.