Linnéuniversitetets styrelseordförande Dan Brändström tycker att fackets oro för att de ökade lokalkostnaderna kommer påverka utbildning och forskning är överdriven. Foto: SVT

LNU:s styrelseordförande: ”En oro som är överdriven”

Publicerad

Universitetskajen i Kalmar kommer att öka attraktiviteten för nya studenter och därmed öka intäkterna till universitetet. Det kommer lösa de ökade kostnaderna för hyra, menar Linnéuniversitetets styrelseordförande Dan Brändström.

Han tycker att universitetsledningen har kommunicerat så gott de kunnat kring kostnadsutvecklingen för Universitetskajen:

– Vi har inte kunnat vara tydligare. Eftersom vi inte själv är byggherre har inte ens vi i styrelsen har vi haft den slutliga prislappen klar för oss. Men alla som jobbar med sådana här byggnadsprojekt vet att de nästan aldrig håller riktigt vad man säger från början.

Använder sparkapital

Dan Brändström anser dock att 11 miljoner mer i lokalhyra än planerat inte är någion ”avskräckande kostnadsutveckling”. Och att det skulle påverka Linnéuniversitetets grundutbildning och forskning tror han inte heller.

– Det är en oro som är absolut överdriven.

Universitetets eget sparkapital, eller myndighetskapitalet, kommer att användas så att processen att anpassa fakulteternas kostym till ökade lokalkostnader sker gradvis, säger han.

Färre söker utbildningarna

Enligt den senaste budgetprognosen, som kommunicerades till medarbetarna på onsdagen, kommer Linnéuniversitetet att göra ett underskott på 20 miljoner kronor på utbildningssidan under 2019. Detta främst på grund av att färre studenter söker universitetets utbildningar.

Även under 2018 drogs universitetet med underskott och hamnade under sitt takbelopp för statliga anslag med 15 miljoner kronor.

Men Dan Brändström är övertygad om att intäkterna till universitetet ändå kommer att öka de närmaste åren, vilket då kommer att täcka kostnadsökningen för lokalerna.

– Det är klart att alla kostnader måste betalas, och det slås ju ut över hela verksamheten. Men å andra sidan så kommer vi att få ökade intäkter över tid.

Nya lokaler ska ge fler studenter

Hur kan du vara säker på att intäkterna ökar?

– För att vi jobbar hårt med frågan och gör allt vad vi kan för att utbildning och forskning ska få de resurser de behöver.

Men vad konkret talar för att det blir så?

– Vi har en fantastiskt campus som kommer att vara attraktivt för att rekrytera nya studenter och det kommer att bli en väldigt fin miljö också för forskare i Kalmar hamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer