Taib Sisic (till höger) har besökt Östers ungdomar för att förbättra snacket i omklädningsrummen. Foto: SVT

De vill ändra attityderna i omklädningsrummen

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella organisationen Locker room talk vill skapa bättre och schystare attityder bland killar inom lagsporten. Vi har träffat Taib Sisic som besökt Östers ungdomar för att förbättra snacket i omklädningsrummen.

Jargongen inom sporten är i ropet. Nyligen yttrades exempelvis homofobiska kommentarer av en Växjöspelare vid en innebandbymatch mellan Växjö och Jönköping.

Samtidigt pågår ett hårt arbete för att förbättra attityderna i omklädningsrummen. Småland är ett av åtta pilotdistrikt för att utbilda egna Locker room talk-utbildare.

Taib Sisic är en av tre färdigutbildade som är ute på uppdrag bland Östers IF ungdomar. Även Hovshaga Innebandy och Sandsbro AIK får besök av utbildarna.

Arbetet med de olika lagen håller på i åtta veckor där man träffas 20 minuter innan träningen börjar och diskuterar attityder och hur man bryter de roller man tilldelats i samhället.

– Det finns påhittade regler över hur vi killar skall vara men under dessa åtta veckor vi träffar lagen så vill jag att vi suddar ut dessa regler och att alla skall våga vara den dom vill vara. Jag har fått jättebra feedback av både spelare och tränare, säger Taib Sisic från organisationen Locker room talk.

Man hoppas komma åt  problemen med den många gånger hårda jargongen bland yngre även ute i övriga samhället. Målet är att bli större och kunna utbilda fler ledare spelare och tränare i fair play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.