Djuren på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT Bild

Lodjur dödade fyra lamm i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

I början på veckan dödade lodjur fyra lamm i en fårbesättning söder om Bockara i Oskarshamns kommun.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om lodjursattackerna som drabbat får- och lammägare i Kalmar län. Fenomenet är väldigt ovanligt eftersom lodjur främst jagar rådjur och hare.

Tidigare i veckan var det dags igen. En gård söder om Bockara i Oskarshamns kommun fick påhälsning av ett lodjur som dödade fyra lamm.

– Lodjur dödar inte för skojs skull, det är lite märkligt att djuret dödade fyra men endast åt ett av dem, säger Jonas Andersson som är besiktningsman vid Länsstyrelsen i Kalmar.

Senaste attacken i somras

I somras inträffade tre olika lodjursattacker på tre olika gårdar i Kalmar län. Gårdarna ligger i närheten av varandra och vid varje tillfälle dödades ett lamm på varje gård.

De besiktningsmän som arbetar med rovdjursobservationer vid Länsstyrelsen i Kalmar är förbryllade över lodjurets beteende. Under februari månad tidigare i år beviljade Länsstyrelsen tillstånd för skyddsjakt på lodjur.

– Men under den månaden var det lugnt, inga lodjursattacker inträffade mot fårägare, säger Robert Briland som är rovdjursspårare vid länsstyrelsen i Kalmar.

Rätt att döda

Enligt paragraf 28 i jaktförordningen har ägare till tamdjur rätt att freda sina djur om en attack är omedelbart förestående.

– Det viktiga är att djurägaren måste bevisa att man i första hand försökt skrämma iväg rovdjuret. Om det inte fungerar har man rätt att döda rovdjuret, säger Robert Briland.

Nu uppmanar Länsstyrelsen på sin hemsida att samtliga fårägare i länet ska se över sina stängsel och öka tillsynen över sina djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.