Foto: TT

Lodjur dumpat i vattendrag – tros ha blivit påkört

Uppdaterad
Publicerad

Ett lodjur hittades i tisdags i en å i Grindemåla utanför Nybro. Misstanken är att djuret blivit påkört och sedan dumpat.

En person hittade i tisdags lodjuret som låg dött i en liten å precis intill vägkanten i Grindemåla utanför Nybro. Polisen misstänker att någon kört på djuret och sedan dumpat det utan att anmäla, något som är brottsligt.

Frågan är om det döda djuret kan ha någon koppling till den lodjursunge som under torsdagen vandrade omkring helt öppet i Kalmar. Men den parallellen vill länsstyrelsen inte dra.

Nybro

– Jag vill inte säga något om det, vi vet i nuläget inte ens om det döda djuret är en hona eller hane, säger Fredrik Ustrup som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Väntar på obduktionssvar

Det döda djuret är skickat till statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för obduktion. Men inte heller de kommer kunna ge svar på om det döda djuret kan vara mamma till den ensamma lodjursungen.

– Det vi får veta är hur det dog, om det var friskt, om det är ett vuxet lodjur och vilket kön det har, säger Fredrik Ustrup.

Gällande lodjursungen i Kalmar så har det inte kommit några nya rapporter sedan torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet