Emil Torstensson i Kvänarp utanför Lagan ser ofta lodjur på sin tomt Foto: Emil Torstensson

Oskygg lodjursfamilj har flyttat till Kvänarp – smyger runt husknutarna

Publicerad

Sedan i slutet av november har den lilla byn Kvänarp utanför Lagan i Ljungby kommun haft regelbundna besök av lodjur. ”De är mitt i byn, runt husknutarna och i skydd av mörkret vågar de sig fram och till och med kissar på husknuten” säger Emil Torstensson som bor i Kvänarp.

– Man har ju hört talas om att folk sett lodjur men det är klart att så stationära som de varit här så länge och visat sig så ofta är kanske unikt. Även barnen har fått möjlighet att se dem och det är ju ett otroligt vackert djur att se och större än man kan tro, säger Emil Torstensson.

Lodjur mitt i byn

Lodjuren har under den senaste tiden återkommit till området kring Kvänarp och många boende där har vid flera tillfällen stött på dem. Det har varit flera vuxna djur men också en hona med ungar.

– De är ju mitt i byn, runt husknutarna och i skydd av mörkret vågar de sig fram och till och med kissar på husknuten och markerar revir. Jag har mött dem med bilen och en del grannar har mött dem när de är ute och går.

Emil Torstensson har vid flera tillfällen sett djuren och lyckats fånga på film när lodjuren smyger fram på hans tomt.

Vad är det som lockar lodjuren till er, vad är så spännande i Kvänarp?

– Det var någon som sa att vi är för dåliga jägare och har mycket vilt. Nej, men vi ligger ju strategiskt nära Jönköping där en stor lodjurstam funnits under de senaste åren och de är klart individer som sprider ut sig skulle jag tro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.