Rosa Sjögren Foto: privat

Lodjuren valde Rosas tomt – två gånger om

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger på kort tid har Rosa Sjögren haft lodjur utanför sitt fönster i Älmhult. Experterna tror att de kommer komma tillbaka igen.

Första observationen var den 25 april. Klockan sex på morgonen öppnar Rosa Sjögren ytterdörren till sitt hus i Äskya utanför Älmhult. Bara några meter från henne står ett litet lodjur med stora ögon.

– Vi blev nog lika chockade båda två. Jag backade in i huset och hämtade mobilen. Lodjuret stod och tittade en stund, sedan stack den rätt kvickt, berättar hon.

Älmhult
Foto: privat

Ett andra möte

I går kväll hände det igen, Rosa Sjögren satt och tittade på tv med dottern. Plötsligt såg dottern en hare komma springande utanför fönstret – och sekunderna efter kom ett lodjur. Den här gången var det en större hane tror Rosa Sjögren.

– Den klättrade upp i vår vedhög och var jättelugn.

Skrämde katten

Familjen har två katter som de snabbt sprang ut för att hämta in. Men hon tror att den ena katten har stött på lodjuret.

– För hon var livrädd. Hon gick och gömde sig direkt.

”Ett lodjursstråk”

När hon ringde länsstyrelsen fick hon veta att lodjuren troligen har ett stråk över hennes tomt, och att de troligen kommer tillbaka.

– Men jag vill inte ha dem här. Nu har jag sett dem två gånger, det räcker, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet