Foto: TT Bild

Löfvens order: Fler ålderskontroller av asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) har beordrat Migrationsverket att införa fler ålderskontroller efter den misstänkta våldtäkten i Alvesta.

De två män som sitter häktade misstänkta för att ha våldtagit en pojke i Alvesta i början av året har väckt starka känslor hos statsministern Stefan Löfven (S).

Enligt Expressen har regeringen gett Migrationsverket ett nytt uppdrag på grund av händelsen i Alvesta.

– Det misstänkta brottet i Alvesta är avskyvärt och även om det är ett extremt fall så visar det på ett bredare problem. Det är helt enkelt inte lämpligt att ensamkommande barn bor med vuxna asyslökande i barnboendena. Dessutom ska resurser avsatta för barn inte gå till vuxna asylsökande, säger statstminister Stefan Löfven (S) till Expressen.

Oklart kring ålder

Enligt en tandröntgen av de misstänkta männen är den ene är 18-19 år gammal och den andre mannens ålder är fortfarande okänd. Han ska dock vara äldre än 18 år, menar åklagaren Emma Berge.

– Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att öka åldersbedömningarna och vi kommer att se till att vi har ett fungerande och rättssäkert system med åldersbedömning, säger Stefan Löfven.

I uppdraget ingår även att införa medicinska ålderskontroller, ett beslut som hela regeringen står bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.