Foto: Janerik Henriksson/TT

Bakslag för lökodlare – omtvistat bekämpningsmedel förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

De öländska bönderna får inte använda bekämpningsmedlet Stomp. Det har nu även mark- och miljödomstolen slagit fast.

På Öland odlas en större del av Sveriges lök – sju miljoner kilo om året. Sedan 2008 har bekämpningsmedlet Stomp, som används för att hålla ogräset borta, varit förbjudet – men återkommande dispenser har gjort att medlet har kunnat fortsätta att användas. Men nu är det stopp.

I slutet av mars beslutade Kemikalieinspektionen att inte fortsätta ge dispens för bekämpningsmedlet Stomp. LRF överklagade Kemikalieinspektionens beslut om att inte ge dispens, och mark- och miljödomstolen menar alltså att det inte finns anledning att ännu en gång ge dispens.

Borde kunnat förutses

Det är sjätte året i rad som LRF begär dispens för Stomp, och Mark- och Miljödomstolen menar att situationen är återkommande problem som har kunnat förutses och att det tillsammans med riskerna för djur och människor inte längre går att åberopa en undantags- eller nödsituation som krävs för en dispens.

Domstolen menar vidare att LRF inte kunnat visa att det inte finns alternativa sätt att bekämpa ogräs.

Slår ut svensk lök

LRF hävdar att lökodlingarna i Sverige riskerar kommer att konkurreras ut av importerad lök om medlet inte längre får användas. Och reaktionerna är häftiga på beskedet.

– Ett fullständigt kontraproduktivt beslut som innebär att vi slår ut vår svenska produktion – för att istället importera från länder som både använder mer växtskyddsmedel och medel som sedan länge varit förbjudna här, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

Tillåtet i andra länder

Stomp är tillåtet i alla övriga EU-länder och nu är de svenska odlarna oroliga för att de kommer att konkurreras ut.

– Vi står här på kajkanten och håller på att trilla i fullständigt, säger Marcus Söderlind, ordförande LRFs trädgårdsdelegation. Vi måste rensa odlingarna för hand och det är oerhört mycket dyrare, det handlar om hundratals arbetstimmar. Det är det man gör med ekologisk lök men det går inte att göra med konventionell lök där konkurrensen från främst Holland är så hård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.