Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att en kalv dödades av en varg söder om Ljungby väcker oro för fler vargangrepp mot nötkreatur i Småland. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg, SVT

LRF om vargangreppet på ungdjur: Skapar en oro

Uppdaterad
Publicerad

Efter vargangreppet på en stor kalv söder om Ljungby i helgen ökar oron bland lantbrukare i Småland att attacker mot nötkreatur ska öka.

 – Det här vittnat om att det inte finns några fredade djur. Det är klart att det skapar en oro, säger Roger Gustafsson, ordförande för LRF Sydost.

Det var natten mellan fredag och lördag som en varg togs sig in i en hage med nötkreatur på en gård söder om Ljungby. En ungdjur på nio månader dödades och att som lantbrukare hitta sina djur dödade och skadade hör till det värsta man kan uppleva, enligt Roger Gustafsson.

– Det är en extremt olustig känsla. Man önskar inte det ens sin värsta fiende.

Första attacken mot nötkreatur sedan 2015

Att nötkreatur attackeras av varg är mycket ovanligt. Senaste det skedde i Kronobergs län var 2015. Varifrån vargen som utförde helgens attack kommer är inte känt, men revir finns numera både i Skåne och i Jönköpings län.

– Medvetenheten och oron blir mer påtaglig när reviren kryper närmare och närmare, säger Roger Gustafsson och fortsätter:

– I det här området finns det väldigt mycket nötkreatur. Det är klart att det skapar en oro bland lantbrukare när något sådant här sker, även utanför närområdet där detta hände.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungby

Mer i ämnet