LRF Sydost uppmanar lantbrukare i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län att vara extra vaksamma för tjuvar. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Lantbrukare varnas för stöldligor – uppmanas till vaksamhet

Publicerad

Stöldligor på jakt efter värdefulla gps:er tros vara i farten i Kronobergs län. I veckan har LRF skickat ut varningssms till sina medlemmar och uppmanat dem att hålla ett vakande öga på utrustning och fordon.

– Tanken är att man ska vara lite extra vaksam och att göra medlemmarna observanta på att det skett stölder i närområdet, säger Roger Gustafsson, ledamot i regionstyrelsen för LRF Sydost.

Alla medlemmar i LRF Sydost, som omfattar Kalmar, Kronobergs och Blekinge län, med större lantbruk fick ta emot meddelandet.

– För ett par år sedan var det en stöldräd på södra Öland, det försvann ett tiotal gps:er värda 70-80 000 kronor. Nu fick vi information om att det var på gång igen och att det varit flera stölder i Kronoberg. Då skickade vi ut en varning till alla företagsmedlemmar i Sydost, säger Roger Gustafsson.

Polisen tipsade

Uppmaningen om att göra lantbrukarna extra vaksamma just nu kom från polisen på Öland, som berättar att lantbruk inte sällan utsätts för stölder.

– Det förekommer då och då. När vi ser att det börjar ske uppåt landet, i Östergötland och Kronoberg, så tyckte jag att det var på sin plats att skicka ut en blinkning, säger Magnus Areskog som är kommunpolis i Borgholm och Mörbylånga.

Mycket stöldbegärligt gods

Det är inte bara gps:er som är stöldbegärliga på lantgårdar, även diesel och verktyg kan vara ett hett byte.

– Det viktigaste är att man verkligen ser till att hålla låst på dieselkasuner så att det inte går så lätt att slanga över. Att man låser traktorer och låser in verktyg och maskiner. Man bör även märka upp gps:er så att man kan spåra dem tillbaka till dess rätta ägare om de blir stulna, säger Roger Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer