31-åriga skådespelerskan Maria Hartman tillhör riskgruppen vid smitta av covid-19 och hon vill se en tydlig planering för hur vaccineringen av den gruppen ska gå till. Foto: privat

Lungsjuka Maria efterlyser vaccinordning för riskgrupper: ”Risk för huggsexa”

Uppdaterad
Publicerad

31-åriga Maria Hartman – som på somrarna brukar vara skådespelerska på Astrid Lindgrens Värld – tillhör en riskgrupp och kan då drabbas extra hårt om hon smittas av covid-19. Hon efterfrågar därför en tydlig planering på hur vaccineringen i riskgruppen ska gå till. – Alla vill ha det och risken är att det blir huggsexa om det, säger hon.

För ett år sedan diagnostiserades 31-åriga skådespelerskan Maria Hartman med hjärt- och lungsjukdomen PAH, pulmonell arteriell hypertension. En sjukdom som gör lungornas blodkärl trånga. Trycket i lungorna ökar och hjärtat måste då arbeta hårdare. Att gå upp för en trappa kan bli mycket fysiskt ansträngande.

”Risk att det blir huggsexa”

På grund av sin sjukdom tillhör hon en riskgrupp vid covid-19 smitta, och tillhör därför dem som ska få tillgång till vaccin när det är dags för fas 3 i vaccineringen. Men hur fördelningen av vaccin i Fas 3 ska se ut är fortfarande oklart – och nu efterlyser Maria Hartman en tydlig planering.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Alla vill ha det men risken är att det blir huggsexa om det, och att man har svårt att förbise sig själv för någon annan som har ett större behov, säger hon.

Förändrat sättet att leva

Maria Hartman bor vanligtvis i Stockholm – men efter sjukdomsbeskedet och en utbredd smitta av covid-19 har hon flyttat ut på landet till sina föräldrar norr om Uppsala.

I väntan på vaccin har hon förändrat flera saker i sitt liv.

– Jag har flyttat ut på landet, jag åker inte kollektivt, är inte ute på krogen eller handlar, tar inga sånglektioner och jag går inte på gym. Jag går till läkaren när jag behöver det för jag behöver ta blodprov en gång i månaden, säger Maria Hartman.

I klippet hör du Maria berätta om hur hon ser på vaccineringen av riskgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet