Foto: SVT

Lyckat projekt ger nyanlända kvinnor jobb

Uppdaterad
Publicerad

Genom projektet Väninnor till väninnor i Alvesta har nyanlända kvinnor som varit sjukskrivna inte bara fått lära sig svenska utan även fått jobb på kommunen.

Projektet Väninnor till väninnor drog igång för 1,5 år sedan i Alvesta och riktar sig till nyanlända kvinnor som är sjukskrivna. Kvinnorna som deltagit i projektet kommer från Syrien, Tjetjenien, Afghanistan och Somalia och har varit i Sverige mellan två och åtta år. De har alla mått dåligt, varit hemmasittande och har inte integrerats i samhället.

Projektet som de deltagit i finansieras av Länsstyrelsen i Kronoberg och gick till en början ut på att umgås, prata svenska tillsammans och lära sig simma i simhallen. I takt med att kvinnorna mått bättre har sedan verksamheten utökats.

Nu är alla åtta kvinnor anställda av Alvesta kommun för att i egna lokaler bland annat driva språkcafé och laga mat till försäljning.

– För mig var det mycket viktigt att jag började här. Jag mår bra, jag är stark, det känns bra här, säger Zharadat Ashraf.

Andra kommuner hakar på

Golnush Keshavarzi Lunden som ligger bakom projektet arbetar som integrationspedagog på Alvesta kommun. Genom tidigare uppdrag hos kommunen såg hon att det fanns ett behov av att nå ut till just kvinnor som ännu inte lärt sig svenska och som är sjukskrivna på grund av psykisk eller fysisk ohälsa.

– Systemet var på något sätt uppbyggt så att ingen jobbar med de här kvinnorna utom vårdcentralen. Den här kompetensen måste vi hjälpas åt att utveckla.

Nu har Väninnor till väninnor startats upp i flera andra kommuner i Kronoberg och i framtiden hoppas Golnush Keshavarzi Lunden att liknande projekt ska dra igång landet över.

– Vi ska satsa på alla individer som kommer hit lika lika mycket, oavsett ålder, kön eller bakgrund. Alla människor är lika viktiga och har mycket kompetens om man ger dem rätt verktyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.