Foto: SVT

Efter avhoppet – toppmoderat försvarar stödet till S

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas förstanamn i Tingsryd gick innan valet ut med att partiet inte skulle stödja ett S-märkt kommunalråd. Nu säger partikollegan Patrick Ståhlgren att M endast ville styra med de övriga allianspartierna om de tillsammans fick majoritet.

Under torsdagen meddelade M-toppen Patrik Andersson att han lämnar sitt politiska uppdrag i protest mot att partiet valt att samarbeta med Socialdemokraterna.

”Beslutet att samarbeta med S fattades i brådska, någon djupare eftertänksamhet tilläts inte. Mitt förtroende för den övriga fullmäktigegruppen är i och med detta förbrukat.” skrev han i ett inlägg på Facebook.

Samarbete oundvikligt

Patrick Ståhlgren (M) som för fört  förhandlingarna med S och KD menar att partiet valt det bästa alternativet.

– Vårt vallöfte var att bilda alliansmajoritet om möjligt men det är omöjligt för mandaten räcker inte till. Vi har tittat åt båda håll förutsättningslöst och kommit fram till att ett samarbete med S och KD ger bästa förutsättningar för att driva moderat politik, säger han.

Vad tycker du om Patrik Anderssons avhopp?

– Det är ett personligt beslut och jag beklagar att han lämnar oss.

Skapar detta en spricka i partiet?

– En majoritet i den nya kommunfullmäktige gruppen ställer sig bakom beslutet. Nej, jag anser inte det.

Men det kunde ha uppfattats som att ni gick till val på att ni inte skulle samarbeta med S? 

– Ja, Patrik Andersson sa detta, konstaterar Patrick Ståhlgren.

När han sa detta sa ni  andra inget annat, höll ni med honom då?

– Vi gick inte så långt skulle jag säga. Min uppfattning var att vi måste vara tydliga med att vi är ett borgerligt parti, vi försöker alltid i första hand att hitta ett majoritetsstyre. När du sedan har ett valresultat så ser man att det inte går att få en majoritet med enbart allianspartier. Förhandlingsgruppen hade ett öppet mandat att förhandla åt båda håll.

Alliansen kunde få maximalt 17 mandat ihop. Ett SD-samarbete kom inte på fråga. Samarbete med S och KD ger då majoritet och bästa förutsättningar föra att driva moderat politik, säger Patrick Sthålgren. Foto: SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.