Trots tvära kast och politiska utspel fortsätter styret mellan S och M i Tingsryds kommun

M fortsätter styra med S i Tingsryd ”Det var en enhällig grupp”

Uppdaterad
Publicerad

Trots tvära kast och politiska utspel så kommer Moderaterna att fortsätta samarbeta med Socialdemokraterna i Tingsryds kommun. Efter ett sent möte på torsdagskvällen stod det klart att en enhällig fullmäktigegrupp bestämt sig för att fortsätta det tänkta styret med S och KD.

S och M har styrt kommunen tillsammans under de senaste fyra åren men strax innan valet bröts det samarbetet. Moderattoppen Patrik Andersson gick då ut i en intervju i Smålandsposten och sa att M inte skulle samarbeta med S efter kommunvalet.

Men för en vecka sedan skrev Socialdemokraterna, Moderaterna samt Kristdemokraterna under en avsiktsförklaring om att tillsammans bilda politiskt majoritet för att styra Tingsryds kommun.

Har fått förklara de tvära kasten

De tvära kasten ledde till att länsledningen inom Moderaterna kallade till ett möte förra söndagen för att reda i de olika turer som varit och vad som låg till grund till att M bestämt sig för att samarbeta med S trots utspel om att så inte skulle ske. Men Marie Fransson (M) säger att det uttalandet inte var förankrat bland övriga partimedlemmar.

– Vi har aldrig som grupp gått ut och sagt innan valet att vi inte ska samarbeta med det ena eller det andra partiet efter valet. Många väljare kanske tycker det var lustigt att det nu blev ett samarbete men det är förklaringen, det var inte förankrat, säger Marie Fransson (M).

Moderaterna eniga

Så under torsdagskvällen beslutade den Moderata fullmäktigegruppen att samarbetet skulle fortsätta.

– Det var ett viktigt och bra möte. Alla fick ventilera sina åsikter så det kändes bra. Och det var en enhällig fullmäktigegrupp, säger Marie Fransson (M).

Marie Fransson (M) säger att det nu står klart att ett styre med S och KD ger Moderaterna de bästa förutsättningarna att föra fram sin politik.

– Tanken var ju att bilda en allians. Men då såg förhandlingsgruppen att vi inte skulle få fram vår politik så nu blev det som vi hade bestämt.

Tillsammans har S, M och KD 22 av kommunfullmäktiges 41 mandat. S har 13, M har 6 och KD har 3 mandat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Småland

Mer i ämnet