Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rene Jaramillo, Moderaternas valledare i Växjö (till vänter i bild), ber om ursäkt för att ungdomsförbundet satte upp affischer för tidigt. Se mer om det i klippet. Foto: SVT/Clary Kroon

M i Växjö satte upp valaffischer för tidigt – bröt överenskommelse

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Med fyra veckor kvar till valet startade under söndagen valaffischeringen i Växjö. Samtliga partier hade kommit överens om att den skulle starta klockan åtta på morgonen. Men Moderaterna bröt överenskommelsen, vilket väcker irritation hos flera andra partier.

När Vänsterpartiet samlades i Växjö för att börja sätta upp sina affischer vid klockan åtta på morgonen, enligt överenskommelsen, så upptäckte de att det redan fanns valaffischer från Moderaterna uppe. 

– Det känns tråkigt att vi har en överenskommelse gemensamt och att vi inte kan följa den. Hela valrörelsen ska ju ske i god ton och med ett relativt bra sammarbete även om vi är motståndare, säger Kristian Rappner, ordförande för Vänsterpartiet i Växjö.

Konkurens om stolparna

Även Miljöpartiet är irriterade på att Moderaterna tjuvstartade eftersom det inte finns hur många bra lyktstolpar som helst att sätta på. Det finns en konkurrens om de bästa, där det rör sig mycket folk. 

– Man blir besviken när ett parti sätter upp i förväg. Det gör att vi andra partier som följer reglerna inte får möjlighet att sätta upp affischer överallt, säger Magnus Folcker, ordförande för Miljöpartiet i Växjö. 

Moderaterna ber om ursäkt 

Moderaternas valledare i Växjö, Rene Jaramillo, gick under söndagen ut och bad om ursäkt till de andra partierna.  

– MUF, vårt ungdomsförbund, har inte följt reglerna utan började affischera tidigare än den överenskommelsen som vi hade. När jag fick reda på det så har vi pratat internt i partiet och vi jobbar nu för att rätta till det, säger han.  

Under söndagen plockade också Moderaterna ner en del av valaffischerna som satts upp för tidigt.

– Tyvärr måste vi erkänna att ungdomförbundet har gjort fel och jag är ledsen för situationen, säger Rene Jaramillo (M).

Men Vänsterpartiet tycker inte att de kan lägga över ansvaret på MUF.

– Det är väl bra att de ber om ursäkt, samtidigt är det moderpartiet som har ansvaret för valrörelsen, speciellt när det är deras affischer som sitter uppe, säger Kristian Rappner (V). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet