Politisk skilsmässa i Tingsryd – bråk om vem som gjorde slut

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen kom nyheten att Moderaterna petas ur samarbetet med Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. Men vad hände egentligen? Partierna – som har samarbetat med varandra sedan 2010 – är idag inte överens i den frågan.

Uppbrottet har enligt de inblandade partierna sitt ursprung i en konflikt kring framtagandet av planprogrammet för bebyggelsen av Mårslyckeområdet. Moderaterna ville inte gå fram med förslaget som låg på bordet under söndagens möte – men de accepterade motvilligt att göra det ändå.

För att bättre hantera oenigheter av liknande slag i framtiden föreslog Moderaterna därför att partierna borde ta fram en gemensam strategi för etik och konflikthantering.

Lämnade mötet

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Jeansson (S), menar emellertid att partierna var överens om att inga yrkanden skulle framföras till planen för Mårslycke.

Socialdemokraterna beviljade därför inte Moderaternas önskan om en gemensam strategi, vilket ledde till att Moderaterna reste sig och lämnade mötet. Därefter går berättelsen isär.

Vem gjorde slut med vem? Hör Patrick Ståhlgren (M) och Mikael Jeansson (S) i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer