Polisens trafikvecka igång – utan trafikpoliser

Uppdaterad
Publicerad

Om du har sett fler poliser än vanligt ute på vägarna den här veckan så beror det kanske på att polisen har sin nationella trafikvecka just nu. Fokus är hastigheten och på bara några minuter fick polisen tag på några fortkörare på vägen mot Rottne utanför Växjö.

Magnus Kristoffersson från Moheda hade kört på radion på morgonen att polisen var ute extra mycket på vägarna den här veckan och var därför extra noggrann med hastigheten under morgonen. Men vid lunchtid på onsdagen åkte han fast i en hastighetskontroll och blev 2000 kronor fattigare. Det kostar att köra 11 km för fort på 90-sträcka.

Magnus Kristoffersson erkände sin gärning och enligt polisen Robert Falk är det så de flesta gör.

– Ibland kommer en bortförklaring men i regel har de bara haft bråttom. Det ska mycket till för att man ska slippa undan böter, säger Robert Falk.

Färre trafikpoliser

Några veckor per år är det nationella trafikveckor med fokus på att polisen syns ute och att kolla nykterhet och hastighet hos förarna. Men då antalet trafikpoliser blivit färre så görs den här veckans insats mellan andra jobb.

– Vi som jobbar i dag är inga trafikpoliser utan jobbar med allt möjligt. Om vi får ett larm sticker vi iväg på det. Det blir mindre specialister inom polisen i dag och vi som jobbar får göra mer saker och det är på gott och ont. Det finns viss ledig tid mellan jobb och då är det perfekt att kunna bryta av och göra annat, det är inga problem, säger Robert Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.