Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Hedqvist går på rehabilitering efter en lång tids sjukdom i covid-19. I klippet får du följa med på hans rehabträning. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Magnus kan inte stå upp efter covid-19 – följ honom på ett rehabpass

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en motionscykel och lätta hantlar kan Magnus Hedqvist sakta men säkert återhämta sig efter cirka två veckors nedsövning på IVA. Målet är att kunna resa sig upp själv utan stöd från sjukgymnasten.

I julas insjuknade prästen Magnus Hedqvist och hans familj i coronaviruset. De andra familjemedlemmarna blev friska efter en veckas sjukdom, men Magnus blev bara sämre. Kronisk njursvikt tros vara den underliggande faktorn till varför Magnus blev så sjuk i covid-19.  

Efter en tids sjukdom blev Magnus till slut inlagd på IVA-avdelningen i Växjö. Där fick han syrgas samtidigt som han låg nedsövd.  

– Jag har inga minnen från den tiden. Jag var nedsövd i ett par veckor, säger han. 

Träning varje dag

Totalt har Magnus Hedqvist varit sängliggande i drygt två månader. Muskelmassan i benen har förtvinat och minsta rörelse är nu en ansträngning. Kondition och lungträning står på schemat hos sjukgymnasten. Varje vardag har han schemalagd rehabilitering, och på helgerna får han träna själv.  

– Att äta, skriva på datorn, ja allt blir små träningsmoment för mig, säger Magnus Hedqvist.

Vill kunna resa sig upp

I nuläget orkar Magnus att stå upp i en halv minut, sedan måste han sätta sig ned igen. Det primära målet som han satt upp tillsammans med sjukgymnasten är att kunna resa sig upp på egen hand.  

– Benen är som bambupinnar, det finns nästan ingenting kvar, säger Magnus Hedqvist.

Tid för återhämtning

Rehabiliteringsmetoderna är inte nya för covid-19, utan det är samma som används vid andra sjukdomar. Fokus ligger på att successivt stärka kroppen mellan träningspassen. 

– Man kan inte pusha på kroppen, utan man måste ha tid för återhämtning både under och efter träning, säger sjukgymnasten Hanna Brännström. 

I klippet får du följa med på ett av Magnus rehabpass

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer