Maha Alwagih är på landsflykt från Jemen sedan 2015 – men kan nu fortsätta sin journalistiska karriär i Sverige. Foto: TT/ SVT

Maha från Jemen har fått en fristad i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Växjö har fått en ny fristadsförfattare. Under två år får journalisten Maha Alwagih en fristad i Sverige och Växjö. Maha är på landsflykt från sitt krigsdrabbade hemland Jemen där situationen för journalister är svår.

– Det är en lycka för mig att få bo och jobba här, lycka att jag får uttrycka mig hur och om vad jag vill. Jag behöver inte vara tyst längre, säger Maha Alwagih.

Maha Alwagih, 31 år och journalist, flydde från Jemen när kriget bröt ut 2015. Först bosatte hon sig i Malaysia men för några veckor sedan kom hon till Sverige och Växjö för att verka som fristadsförfattare. Det innebär att hon får bo och jobba som journalist och författare i Sverige under två år.

Krisen i Jemen

Tidningsredaktioner stängdes ner

Maha Alwagih ser det här som en chans att få fortsätta med sin journalistik.

– Det är en svår situation för oss journalister i Jemen. Sedan kriget började har regimen stängt alla tidningsredaktioner och även förbjudit alla nyhetssajter. De har också gripit och förföljt flera journalister, vilket har lett till att ett antal journalister har dödats, säger hon.

Även Maha Alwagih har personligen blivit hotad för sina reportage som på ett eller annat sätt belyser situationen i samhället.

”Vill skriva mycket om mitt hemland”

Hemma i Jemen arbetade Maha Alwagih mest med radio, men även med teve. Hon var också skrivande journalist som sysslade mycket med lokalnyheter och olika sociala frågor.

– Här i Sverige vill jag skriva mycket om mitt hemland så att människor får veta vad som pågår där. Sedan vill jag också belysa den svenska kulturen, säger hon.

Maha Alwagih är försiktigt optimistisk till att Jemen en dag faktiskt kommer bli en bra plats för den fria journalistiken.

– Ja, men det både tror och hoppas jag. Men först när kriget har tagit slut, säger hon.

Vid sidan av journalistiken har Maha Alwagih en annan dröm – som kanske till och med är större än just journalistiken.

– Jag vill bli sångerska! Jag hoppas jag får stå på scener och spela in låtar, säger hon och nämner namnen på två av sina största idoler – Céline Dion och Adele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet