Normal elevnärvaro vid Oscarsgymnasiet under fredagen. Foto: TT & Jan-Eric Lundberg/SVT

Majoriteten av eleverna tillbaka i Oskarshamnsskolorna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen var det tomt i många av skolbänkarna på de fyra skolor i Oskarshamn som hotats av skolskjutning. Två tredjedelar av eleverna höll sig hemma, men under fredagen är närvaron tillbaka på vanlig nivå. Händelsen har polisanmälts.

– Eleverna är tillbaka och samtliga skolor har meddelat hög närvaro, säger bildningschefen Lotta Lindgren.

Hotet om en skolskjutning som skulle ske på torsdagen mot någon av skolorna Vallhallaskolan, Rödsleskolan, Kristinebergskolan eller Oscarsgymnasiet skapade stor oro bland både elever, vårdnadshavare och personal.

Oskarshamn

Runt två tredjedelar av eleverna i grundskolorna och omkring hälften av eleverna på Oscarsgymnasiet valde att stanna hemma, men under fredagen var närvaron alltså tillbaka på normala nivåer.

– Vi behöver nu fortsätta arbeta på vad vi kan utveckla och förbättra, och alla inblandade får ge sin syn, säger Lotta Lindgren.

”Olaga hot mot grupp”

Polisen förhöjde under torsdagen hotnivån mot de fyra skolorna och patrullerade på samtliga skolområden. Hotnivån sänktes sedan till normalläge.

Det finns ännu ingen misstänkt för hotet som publicerades i sociala medier under onsdagen, men händelsen är under utredning och har polisanmälts.

– Det handlar om olaga hot mot grupp, alternativt falskt larm, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet