Jessica Bergsjö är projektledare för Studieförbundet Vuxenskolans projekt ”Läslust – hela livet”. Foto: Tindra Englund

Högläsare jagas till alla Kalmars äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre får svårt att läsa själva och därför är högläsning ofta mycket uppskattat. Men trots detta saknas det i dagsläget så kallade högläsare på många äldreboenden i Kalmar län. Nu satsar Studieförbundet Vuxenskolan därför hårt på att utöka antalet högläsare.

– Målet är att alla som bor i hela äldreomsorgen ska få tillgång till litteratur, så det känns väldigt gott i hjärtat. Jag hoppas verkligen att vi kan lyckas med stöd av boenden, bibliotek och demensföreningen, säger Jessica Bergsjö projektledare för Vuxenskolans projekt ”Läslust – hela livet”.

Projektet har möjliggjorts genom ett bidrag på fyra miljoner kronor från Arvsfonden och tanken är att om det lyckas i Kalmar län så ska man sedan kunna applicera liknande metoder även i andra län.

Ny digital plattform ska stötta högläsarna

– Högläsning har man sysslat med ganska länge, men det nya är att vi skapar en digital plattform där högläsarna kan få hjälp, stöd och inspiration både av andra aktörer och av varandra, säger Jessica Bergsjö

Den digitala kunskapsbanken ska utvecklas i samarbete med Myndigheten för tillgängliga medier samt regionbibliotek och folkbibliotek. Och förhoppningen är att den sedan ska fungera som ett stöd och en inspiration för högläsare runt om i länet.

Stor brist på högläsare

– Jag har ingen exakt siffra och ibland är det personal eller anhöriga som läser. Men i Kalmar kommun finns det vad jag känner till inte en enda högläsare, säger hon.

Därför satsar Vuxenskolan nu även hårt på att värva fler personer som kan tänka sig att ställa upp som högläsare och för den som är nyfiken arrangeras flera inspirationsträffar runt om i länet under våren 2019.

– Det är en ideell uppgift, så vi vill hitta dem som älskar litteratur och högläsning och som vill lägga en timme i veckan eller två på att ge andra tillgång till litteratur, säger Jessica Bergsjö.

KALMAR: Studieförbundet Vuxenskolan, N:a Långg 34, ons 30 jan kl 13:00-15:00

NYBRO: Café Hos Oss, Pukeberg, tors 31 jan kl 12:00-13:00 (obs kostnad 120 kr inkl lunch, möjlighet finns kostnadsfritt i Alsterbro 13 feb).

MÖNSTERÅS: Studieförbundet Vuxenskolan, Häradshövdingeg 8, mån 4 feb kl 9.30-11.30

HÖGSBY: Biblioteket, mån 4 feb kl 13:30-15:30

VÄSTERVIK: Studieförbundet Vuxenskolan Koloniv. 5, tis 5 feb kl 10:00-12:00

VIMMERBY: Borghaga, ons 6 feb kl 10:00-12:00 HULTSFRED: Knektagården, Östra Långg 10, ons 6 feb kl 14:00-16:00

EMMABODA: Allaktivitetshuset Loket, tors 7 feb kl 10:00-12:00

TORSÅS: Olofsgården, tis 12 feb kl 14:00-16:00

ALSTERBRO: Fröjdekulla, ons 13 feb kl 10:00-12:00

OSKARSHAMN: Studieförbundet Vuxenskolan, Hantverkarg 1, mån 18 feb kl 10:00-12:00

BORGHOLM/MÖRBYLÅNGA: Biblioteket Färjestaden, tors 21 feb kl 13:00-15:00

Mer info och anmälan: sv.se/laslust

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet